DE TOEKOMST

Smart & Sustainable Shipping Flevoland

Smart & Sustainable Shipping Flevoland (SSSF) is het antwoord op de uitdagingen waar de maritieme sector voor staat. Bedrijven uit het maritieme cluster in Flevoland werken samen met Horizon Flevoland en maritiem instituut MARIN aan duurzame en digitale innovaties. De eerste stap is gezet. Nu is het zaak dat andere maritieme bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen aanhaken.

We zijn hard op weg om onze droom waar te maken. Er komt een nieuwe haven, een nieuw bedrijventerrein en een maritieme campus. Met meer gerichte investeringen, samenwerking, kennis en innovatie werken we aan een duurzaam alternatief voor de visserij, en stimuleren we de economie van Urk.

EVA VRIEND

Water maakte plaats voor land. Met de aanleg van de 32 kilometer lange Afsluitdijk leek in 1932 de belangrijkste bestaansbron voor vissersmannen op te drogen. De pittoreske dorpen langs de voormalige Zuiderzee leefden van de visvangst. De Afsluitdijk betekende de geboorte van het nieuwe, door mensenhanden gemaakte land: Flevoland. 

In haar nieuwste boek ‘Eens ging de zee hier tekeer – Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners’, schrijft historicus Eva Vriend:

In de visserij komen de goede jaren en slechte jaren vaak onverwacht. Het maakt het vissermanbestaan even spannend als aantrekkelijk. De ongewisheid creëert een soort gevoel van verslaving. Het maakt dat de vissers altijd onrustig zijn, want morgen kan alles anders zijn, beter dan wel slechter. Altijd een zucht naar vaker, naar meer, naar voller.

Flexibiliteit. Kansen zien. Meebewegen. Innoveren. Dat was toen belangrijk. Dat is nu niet anders. Ook nu hebben we mannen en vrouwen nodig die vooroplopen. De blik naar buiten gericht. Een nieuw avontuur lonkt: een toekomstbestendige visserij. 

fotobron: www.evavriend.nl

van generatie op generatie

Kennis overdragen. Van generatie op generatie. Zo gaat dat in visserijfamilies. Laverend op de golven zoeken vader en zoon naar kansen. Naar andere manieren om de uitdagingen te trotseren. Innoveren, dat zit vissers in het bloed.

Schoner varen. Zo min mogelijk schadelijke stoffen uitstoten. Minder brandstof. Meer opbrengst. Een sterke concurrentiepositie. Duurzaamheid is nu belangrijker dan ooit.

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen ons project? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.